Stress

DISBALANS

Alles wat disbalans in je lichaam veroorzaakt, kan je zien als een stressfactor. Pluim Voor Je Hart is in het leven geroepen om te ondersteunen bij diverse situaties die disbalans in lichaam en geest kunnen veroorzaken, zoals angst, paniekaanvallen, slaapproblemen, emotionele disbalans, depressies, trauma, concentratie- en slaapproblemen. Het doel van mijn praktijk is om de algehele gezondheid te bevorderen door methoden aan te reiken waarmee je zelfstandig het adem- en hartritme in harmonie kunt brengen met andere ritmes in het lichaam. Dit wordt hartcoherentie genoemd.

Stressniveau

In mij praktijk maken we inzichtelijk wat jouw stressniveau is. Je krijgt een beeld van waar je staat. Je lichaam kan in 3 verschillende toestanden verkeren:

  1. Veilig, in harmonie, een staat waarin je gemakkelijk sociaal contact maakt en goed kunt leren en presteren. Door aan hartcoherentie te werken, kom je in de veilige staat terecht.
  2. Gespannen activering, een staat van alertheid waarin je vecht- of vluchtgedrag kan vertonen. Dit kan variëren van irritatie en frustratie, tot woedeaanvallen, huilbuien en je terug willen trekken. Hoe langer je in deze staat verkeert, hoe lager je hartcoherentie is en hoe groter de kans op fysieke en mentale klachten. Als deze toestand langere tijd duurt, kan dat leiden tot de derde toestand.
  3. Immobilisatie, een staat waarin je verstijft en emoties worden uitgeschakeld, zoals een muisje dat door een kat in het nauw is gedreven. Deze staat kan plotsklaps ontstaan, zoals bij een groot trauma, of bij het langdurig aanhouden van gespannen activering.

Iemand met een hoge hartcoherentie kan in momenten van stress zonder al te veel moeite terugkeren naar een staat van harmonie. Iemand met een lagere hartcoherentie is minder veerkrachtig. Het goede nieuws is dat Pluim Voor Je Hart je kan helpen om te leren terug te keren naar een staat van harmonie.

Hartcoherentie bij stress

Stress heeft impact op onze lichamelijke gesteldheid. Na een prikkel, die via onze zintuigen binnenkomt, kunnen er gedachten ontstaan, die vervolgens tot uitdrukking kunnen komen in emoties. Deze emoties hebben invloed op onze adem. De hartslag wordt daar direct door beïnvloed. Bij stress kunnen hyperventilatie en andere verkeerde ademhalingspatronen ontstaan (zoals te snel, te diep, te oppervlakkig ademen, adem inhouden), die bij langdurig aanhouden zowel lichamelijke als geestelijke klachten kunnen veroorzaken. Omgekeerd vertelt de manier waarop wij ademen iets over onze fysieke en/of mentale toestand. Met behulp van biofeedbackapparatuur kan je dit inzichtelijk maken.

De hartcoherentie neemt af als iemand gespannen is. Bij mensen die zeer angstig zijn of op een andere manier een hoge mate van stress ervaren, kan de hartcoherentie geheel afwezig zijn. Een lage hartcoherentie geeft een verstoring van de balans aan. Een hogere hartcoherentie geeft een hoge flexibiliteit aan op mentaal, emotioneel en lichamelijk niveau. Het goede nieuws is dat je kunt leren om op een gezonde manier met stressfactoren om te gaan en zodoende de veerkracht en hartcoherentie te verhogen. Door jezelf te trainen, schenk je niet alleen een Pluim Voor Je Hart, maar een pluim voor je algehele gezondheid.